Smaczne, chłodne przekąski dla dzieci? Zróbcie domowe lody!
Lato to pora, kiedy dzieci uwielbiają spędzać czas na świeżym powietrzu, bawić się na placach zabaw, kąpać w wodzie i ochładzać przy pomocy zimnych przekąsek. Czy jest coś lepszego niż pyszne, domowe lody, które możemy przygotować razem z nimi? Oczywiście, że nie! To nie tylko świetna zabawa, ale także zdrowa alternatywa dla kupnych produktów, pełnych konserwantów oraz sztucznych barwników. W dzisiejszym wpisie zaznajomimy Was z ciekawymi akcesoriami, jak również przedstawimy prosty przepis na domowe soczyste lody z owoców!
Dlaczego warto robić domowe lody?
W porze wakacyjnej bardzo często, a czasami nawet codziennie rodzice razem z dziećmi zajadają się mrożonymi deserami. Nic w tym dziwnego – przynoszą one upragnione ochłodzenie w upalne dni. Jednak, czy zawsze trzeba stawiać na produkty kupne? Uważamy, że nie! Rodzicom, którzy lubią mieć kontrolę nad tym, co jedzą ich dzieci, proponujemy wykonanie lodów samodzielnie w domu. Możecie do nich użyć świeżych owoców, jogurtów, soków – składników naturalnych – co pozwoli wyeliminować nadmiar cukru i sztucznych dodatków. Poza tym sam proces tworzenia lodów to doskonała okazja do wspólnej zabawy oraz nauki w kuchni. Dzieci mogą samodzielnie wybierać smaki, mieszać składniki, a następnie wlewać je do foremek. Po kilku godzinach macie gotowe, zdrowe, mrożone desery!
W czym robić lody? W specjalnych silikonowych foremkach!
Aby stworzyć idealne domowe zimne przysmaki, potrzebujemy zaopatrzyć się w odpowiednie akcesoria. Doskonałe w tym celu będą silikonowe formy do lodów, które są niezwykle praktyczne i łatwe w użyciu. Elastyczny materiał spożywczy użyty do ich produkcji nie jest toksyczny, co jest szczególnie ważne, gdy przygotowujemy przekąski zwłaszcza dla dzieci. W dodatku foremki występują w różnych wzorach oraz kolorach, a dzięki temu możecie stworzyć ze swoimi pociechami fantazyjne, pięknie prezentujące się zimne przekąski. Chłopcom na pewno spodobają się zielone w kształcie dinozaura, ale proponujemy również model różowy z dwoma interesującymi lodami i babeczką – zaskoczy on każdą dziewczynkę! Alternatywą będą formy typu popsicle, o klasycznym kształtach, które uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli.
Korzyści z robienia domowych lodów
- Zdrowsza alternatywa zimnego deseru – kontrolujemy składniki, unikając sztucznych dodatków i nadmiaru cukru.
- Znaczne oszczędności – przygotowanie lodów w domu jest tańsze niż kupowanie gotowych produktów.
- Każda foremka na lody na patyku jest łatwa w utrzymaniu czystości – wystarczy umyć ją pod bieżącą wodą lub w zmywarce i znowu można robić kolejne zimowe przysmaki!
- Edukacja najmłodszych – dzieci uczą się, jak przygotowywać zdrowe przekąski, co może wpłynąć na ich przyszłe nawyki żywieniowe.
- Lody o różnych smakach – możliwość eksperymentowania z wieloma smakami i dodatkami rozwija wyobraźnię, a także zdolności kulinarne.
Prosty domowy przepis – mrożone lody owocowe
Składniki:
- 2 szklanki świeżych owoców (np. truskawek, malin, borówek). Możecie oczywiście eksperymentować dowolnie w zależności od tego, jakie lubicie najbardziej. Nie ograniczajcie się – im jest ich więcej, tym lody będą bardziej kolorowe i pełne witamin.
- 1 szklanka jogurtu naturalnego.
- 2 łyżki miodu lub syropu klonowego.
Przygotowanie:
- Owoce umyć i osuszyć, jeśli to konieczne – obrać ze skórki, a także pozbyć się z nich pestek.
- Zmiksować je razem z jogurtem oraz miodem bądź syropem klonowym do uzyskania gładkiej masy.
- Przelać całość do silikonowych foremek do lodów.
- Włożyć patyczki i zamrozić przez co najmniej 4 godziny.
- Po upłynięciu tego czasu lody powinny być gotowe do spożycia, jeśli jednak nie zmroziły się do końca, wstawcie je jeszcze do zamrażarki na pół godziny.
Tworzenie domowych lodów to doskonała okazja do wykazania się kreatywnością. Można eksperymentować z różnymi smakami, kolorami tudzież dodatkami. Oto kilka pomysłów, które warto jeszcze wypróbować:
- lody warstwowe – co prawda na ich wykonanie potrzeba więcej czasu, ale są one znacznie bardziej interesujące i apetyczne;
- lody z dodatkami – dodanie do nich kawałków czekolady, orzechów, wiórków kokosowych czy kolorowych posypek.
Jeszcze zdrowsze alternatywy lodów dla dzieci z alergiami pokarmowymi
Oprócz klasycznych lodów owocowych lub czekoladowych można przygotować również zdrowsze wersje, które będą odpowiednie dla pociech z alergiami lub nietolerancjami pokarmowymi. Oto kilka propozycji:
- lody bez nabiału – zamiast jogurtu czy mleka użyjcie napojów roślinnych (np. migdałowego, sojowego) oraz owoców;
- lody bez cukru – naturalną słodycz zapewnią owoce, a zamiast sacharozy można użyć także daktyli, miodu czy syropu klonowego;
- lody wzbogacone o proteiny – dodanie do nich białka w proszku, np. serwatkowego czy roślinnego, sprawi, że będą bardziej sycące.
Jak przechowywać domowe lody?
Domowe lody najlepiej przechowywać w zamrażarce, w specjalnych silikonowych foremkach do lodów. Dzięki temu zachowają one swoją formę oraz smak. Ważne też, aby urządzenie było ustawione na odpowiednią temperaturę (około -18°C), co zapewni deserom lodowym odpowiednią konsystencję.
Domowe lody to doskonały sposób na zdrową i smaczną przekąskę dla dzieci, szczególnie w upalne dni. Dzięki silikonowym formom przygotowanie ich staje się proste oraz przyjemne. Wybierając świeże owoce, naturalne jogurty, a także zdrowe słodziki, możecie stworzyć zimne desery, które będą nie tylko smaczne, ale również pełne wartości odżywczych. Zachęcamy do eksperymentowania z różnymi przepisami oraz cieszenia się letnimi przysmakami razem z dziećmi!